Keracunan salmonella tidak membahayakan bayi anda secara langsung, tetapi ia
boleh membuatkan keadaan lebih teruk apabila anda hamil dan menyebabkan:
- Muntah dan cirit-birit yang teruk;
- Sakit perut
- Sakit kepala
- Suhu badan tinggi
Untuk mengurangkan risiko mendapat salmonella, masaklah telur sehingga
kedua-dua bahagian kuning dan putihnya keras.
Semasa hamil, ikutilah panduan berikut untuk memasak
telur:
- Rebus telur bersaiz sederhana selama sekurang-kurangnya tujuh minit.
- Goreng telur pada bahagian atas dan bawah
Jika anda makan di luar atau tapau daripada kafe, kedai kek
atau bakeri, elakkan daripada membeli sorbet, meringue, mousse,
mayonis atau pencuci mulut seperti tiramisu. Makanan tersebut biasanya
mengandungi telur mentah. Mayonis dalam botol seperti yang biasa didapati di
pasaraya biasanya dibuat daripada telur yang dipasteurkan, oleh itu ia selamat
dimakan. Periksalah labelnya jika anda tidak pasti.
sumber : babycenter.com.my
....................
Kami berpengalaman lebih 6 tahun dalam menyelesaikan masalah :
- Masalah Sukar Hamil
- Masalah Haid
- Senggugut Kuat
- Rahim Xkuat
- Mudah Keguguran
- Ada Cyst, PCOS, Fibroid Dan Endometriosis
- Masalah Suami
Whatsapp "SV27" ke 014 291 4693 dan biarkan kami membantu anda
Kami berpengalaman lebih 6 tahun dalam menyelesaikan masalah :
- Masalah Sukar Hamil
- Masalah Haid
- Senggugut Kuat
- Rahim Xkuat
- Mudah Keguguran
- Ada Cyst, PCOS, Fibroid Dan Endometriosis
- Masalah Suami
Whatsapp "SV27" ke 014 291 4693 dan biarkan kami membantu anda