Senang Hamil: Makanan Untuk Mudah Dan Senang Hamil

Friday, June 27, 2014

Makanan Untuk Mudah Dan Senang HamilMakanan Yang Perlu Dielakkan

Daging merah:  daging merah meningkatkan jumlah ammonia dalam badan, yang boleh mengganggu implantasi telur dalam rahim. Daging merah juga boleh memudaratkan bagi lelaki kerana ia meningkatkan keasidan dan menjejaskan aktiviti sperma. Prestasi sperma lebih baik dalam keadaan beralkali.

Gula : Terlalu banyak gula tapis boleh membawa kepada rintangan insulin, yang boleh menyebabkan atau memburukkan lagi PCOS - suatu keadaan yang mempengaruhi ovulasi dan merupakan salah satu punca utama ketidaksuburan wanita.

Ayam bukan organik: Secara lazimnya ayam yang membesar dengan antibiotik dan hormon, boleh memberi kesan dan menjejaskan keseimbangan hormon dan kesihatan.

Alkohol : pengambilan alkohol mempunyai kesan besar ke atas ketidaksuburan di kalangan wanita yang berusia lebih daripada 30 tahun yang minum lebih daripada tujuh gelas seminggu.


Makanan Untuk Mudah Mengandung

Pisang  (Nutrien: Vitamin B6)
Ini adalah salah satu vitamin yang paling penting dalam membantu kesuburan kerana ia mengawal hormon. Kekurangan B6 boleh menyebabkan haid yang tidak teratur dan juga boleh menyebabkan telur dan sperma lemah

Asparagus (Nutrien : Asid Folik)
Kajian telah mendapati bahawa asid folik boleh membantu mengurangkan risiko kegagalan ovulasi. Wanita juga dinasihatkan untuk mengambil makanan tambahan asid folik ketika cuba untuk hamil.

Kerang (Nutrien : B12)
Kajian menunjukkan kaitan antara kekurangan B12 dan tahap estrogen yang tidak normal yang boleh mengganggu implantasi telur. B12 juga boleh membantu untuk mengukuhkan lapisan endometrium dalam persenyawaan telur serta mengurangkan risiko keguguran.

Telur (Nutrien : Vitamin D)
Satu kajian oleh Universiti Yale mendapati bahawa tidak ada pesakit dengan PCOS mempunyai tahap vitamin D normal.

Badam (Nutrien : Vitamin E)
Kajian menunjukkan vitamin E boleh meningkatkan kesihatan sperma pada lelaki. ia juga merupakan antioksidan yang membantu untuk melindungi DNA sperma dan DNA ovum

Buah-Buahan Sitrus (Nutrien: Vitamin C)
Satu kajian di mana kaum lelaki subur telah diberikan 1,000 mg vitamin C dua kali sehari, mendapati bahawa jumlah sperma dan motiliti mereka (keupayaan mereka untuk bergerak dengan betul ke arah telur) telah bertambah baik. Vitamin ini juga dikatakan untuk meningkatkan keseimbangan hormon di kalangan wanita.

Tauhu (Nutrien:  Zat Besi)
Menurut pakar kesuburan, Hethir Rodriguez, "Kajian telah menunjukkan bahawa wanita yang tidak mendapat jumlah zat besi yang mencukupi boleh mengalami kekurangan ovulasi dan kesihatan telur, yang boleh menghalang kehamilan pada kadar yang 60% lebih tinggi daripada mereka yang mempunyai simpanan zat besi yang mencukupi dalam darah mereka

Salmon (Nutrien: Selenium)
Selenium menghasilkan antioksidan yang melindungi telur dan sperma dari radikal bebas. Ia boleh membantu mencegah kerosakan kromosom, yang diketahui menyebabkan kecacatan kelahiran dan keguguran. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa selenium juga boleh membuat sperma lebih subur.

Peas (Nutrien : Zink)
Meningkatkan kuantiti sperma, bentuk, fungsi dan kualiti . Bagi wanita, kekurangan zink boleh membawa kepada ketidakseimbangan estrogen dan progesteron.

Ikan Kembung (Nutrien: Essential Fatty Acids)
Ini  penting untuk sistem pembiakan yang sihat di kalangan wanita. DHA, salah satu asid lemak yang ditemui dalam minyak ikan mempunyai kesan besar ke atas kesihatan sperma. Kekurangan asid lemak membawa kepada peningkatan kolesterol dalam membran sperma yang menghalang sperma daripada kematangan


.....................
Masih Gagal Hamil?

------------------------------------
Whatsapp Masalah Anda Insya Allah Kami Bantu ke 014 291 4693
------------------------------------

Kami berpengalaman lebih 6 tahun dalam menyelesaikan masalah :

- Masalah Sukar Hamil
- Masalah Haid
- Senggugut Kuat
- Rahim Xkuat
- Mudah Keguguran
- Ada Cyst, PCOS, Fibroid Dan Endometriosis
- Masalah Suami

Whatsapp "SV27" ke 014 291 4693 dan biarkan kami membantu anda
Realisasikan Impian Anda Mempunya Zuriat!!!
.