Senang Hamil: Senarai Antioksidan, Vitamin & Mineral untuk Kesuburan Suami Isteri

Tuesday, March 24, 2015

Senarai Antioksidan, Vitamin & Mineral untuk Kesuburan Suami Isteri


Adakah terdapat satu vitamin yang baik untuk kesuburan? Tiada pil ajaib atau Vitamin S untuk kesuburan tetapi gabungan vitamin dan mineral boleh memberi kesan kepada kesuburan. Terdapat begitu banyak vitamin untuk dipilih. Bagaimana anda tahu yang vitamin adalah baik untuk kesuburan?

"Satu kajian yang dijalankan oleh Harvard medical school telah menunjukkan bahawa mengambil multivitamin meningkatkan peluang kehamilan. "

Di sini adalah senarai vitamin dan mineral yang paling penting yang anda perlu mengambil setiap hari untuk meningkatkan kesuburan dan mempunyai sistem reproduktif yang kuat!

Antioksidan, Vitamin & Mineral untuk Kesuburan

Vitamin D: Vitamin D diperlukan untuk membantu tubuh menghasilkan hormon seks yang seterusnya memberi kesan kepada ovulasi dan keseimbangan hormon. Yale University School of Medicine menjalankan kajian 67 wanita subur, di mana ia telah mendapati bahawa hanya 7% mempunyai tahap Vitamin D biasa.

Sumber Makanan: Telur, ikan lemak, susu, dan minyak ikan kod. Anda juga boleh mendapatkan vitamin D daripada duduk di bawah matahari selama 15 hingga 20 minit setiap hari.

Vitamin E: Telah ditunjukkan dalam kajian untuk meningkatkan kesihatan sperma dan motiliti pada lelaki. Kajian telah menunjukkan diet yang kekurangan Vitamin E menjadi punca ketidaksuburan pada tikus. Vitamin E juga merupakan antioksidan yang penting untuk membantu melindungi sperma dan DNA telur.

Sumber makanan: Biji bunga matahari, badam, buah zaitun, bayam, betik, sayur-sayuran berdaun gelap.

CoQ10: CoQ10 juga telah ditunjukkan dalam kajian untuk meningkatkan motiliti sperma dalam air mani. Ia juga merupakan antioksidan penting yang membantu melindungi sel-sel daripada kerosakan radikal bebas. Ini boleh memberi kesan kepada kesihatan telur juga.

Sumber makanan: Dijumpai dalam makanan laut

Vitamin C: Vitamin C meningkatkan tahap hormon dan meningkatkan kesuburan di kalangan wanita dengan masalah fasa luteal. Menurut kajian yang diterbitkan dalam "Kesuburan dan Kemandulan". Bagi lelaki, vitamin C membantu untuk meningkatkan kualiti sperma dan melindungi sperma daripada kerosakan DNA

Sumber makanan: yang banyak dalam tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan termasuk lada merah, brokoli, cranberry, kubis, kentang, tomato, dan buah-buahan sitrus.

Asid Lipoik: Asid Lipoik merupakan antioksidan yang sangat penting kerana ia bukan sahaja membantu melindungi organ-organ pembiakan wanita tetapi juga meningkatkan kualiti sperma dan motilitinya

Sumber makanan: Dalam jumlah yang kecil terdapat dalam kentang, bayam dan daging merah.

B6: Vitamin B6 boleh digunakan sebagai pengawal selia hormon. Ia juga membantu mengawal gula darah dan melegakan PMS. B6 juga membantu dengan masalah fasa luteal.

Sumber makanan: Tuna, pisang, ayam belanda, ikan salmon, ikan kod, bayam, paprika, dan sayur-sayuran lobak, Collard hijau, bawang putih, bunga kobis, sawi, saderi, kubis, asparagus, brokoli, kale, tauge, Chard.

B12: Vitamin B12 telah terbukti berkesan untuk meningkatkan kualiti dan pengeluaran sperma. Ia juga boleh membantu untuk meningkatkan lapisan endometrium dalam persenyawaan telur dan mengurangkan risiko keguguran. 

Sumber makanan: kerang, tiram, otot, telur ikan, ikan, ketam, udang, daging lembu, kambing, keju, telur.

Asid folik: Mungkin salah satu vitamin paling dikenali perlu untuk kehamilan adalah asid folik. Vitamin ini membantu mencegah kecacatan tiub neural dan juga kecacatan jantung kongenital, bibir sumbing, kecacatan anggota badan, dan anomali saluran kencing dalam perkembangan fetus. Kekurangan asid folik boleh meningkatkan risiko kelahiran pramatang, bayi berat lahir rendah dan terencat pertumbuhan janin. Kekurangan juga boleh meningkatkan tahap homocysteine dalam darah, yang boleh membawa kepada pengguguran spontan dan komplikasi  mengandung, seperti pra-eklampsia.

Sumber makanan: lentil, kacang pinto, kacang garbanzo, asparagus, bayam, kacang hitam, Collard hijau

Zat Besi: Kajian telah menunjukkan bahawa wanita yang tidak mendapat jumlah yang mencukupi daripada zat besi boleh mengalami anovulasi (kurangnya ovulasi) dan kesihatan telur yang rendah, yang boleh menghalang kehamilan pada kadar 60% lebih tinggi daripada mereka yang mempunyai simpanan zat besi yang mencukupi dalam darah mereka.

Sumber makanan: Lentil, bayam, tauhu, bijan, kacang, biji labu (mentah), daging rusa, kacang garbanzo, kacang tentera laut, molases, daging lembu

Selenium: Satu antioksidan yang membantu melindungi telur dan sperma dari radikal bebas. Radikal bebas boleh menyebabkan kerosakan kromosom yang diketahui menjadi penyebab keguguran dan kecacatan kelahiran. Selenium juga diperlukan untuk pembentukan sperma. Dalam kajian lelaki dengan jumlah sperma yang rendah juga telah didapati mempunyai tahap selenium yang rendah.

Sumber makanan: Hati, jenahak, ikan kod, tuna, salmon, sardin, udang, cendawan crimini, ayam belanda

Zink: Tahap zink yang rendah telah dikaitkan secara langsung kepada keguguran pada peringkat awal kehamilan

Pada lelaki zink dianggap salah satu mineral yang paling penting setakat ini untuk kesuburan lelaki; meningkatkan jumlah sperma; memperbaiki bentuk, fungsi dan kualiti sperma lelaki

Sumber makanan: tiram, daging lembu, kambing, daging rusa, biji bijan, biji labu, yogurt, ayam belanda, kacang hijau, udang. Zink boleh rosak dengan memasak jadi ia adalah penting untuk makan beberapa makanan yang tinggi kandungan zink dalam bentuk mentah

Asid Lemak : Omega-3 membantu kesuburan dengan membantu untuk mengawal selia hormon dalam badan, meningkatkan mukus pangkal rahim, menggalakkan ovulasi dan meningkatkan kualiti rahim dengan meningkatkan aliran darah ke organ-organ pembiakan.

Omega-3 juga mengandungi dua asid yang penting untuk kesihatan yang baik: DHA dan EPA. Semasa kehamilan, kekurangan DHA boleh dikaitkan dengan kelahiran pra-matang, berat lahir rendah dan hiperaktif pada kanak-kanak.

Sumber makanan: biji Flax, walnut, salmon, sardin, halibut, udang, ikan, kerang, biji chia.


.....................
Masih Gagal Hamil?

------------------------------------
Whatsapp Masalah Anda Insya Allah Kami Bantu ke 014 291 4693
------------------------------------

Kami berpengalaman lebih 5 tahun dalam menyelesaikan masalah :

- Masalah Sukar Hamil
- Masalah Haid
- Senggugut Kuat
- Rahim Xkuat
- Mudah Keguguran
- Ada Cyst, PCOS, Fibroid Dan Endometriosis
- Masalah Suami

Whatsapp "SV27" ke 014 291 4693 dan biarkan kami membantu anda


Realisasikan Impian Anda Mempunya Zuriat!!!

.