Senang Hamil: Untuk Suami : Fakta Mengenai Air Mani dan Sperma

Thursday, April 30, 2015

Untuk Suami : Fakta Mengenai Air Mani dan Sperma


Jika hanya satu sperma dan satu telur yang diperlukan untuk hamil, mengapa lelaki perlu membuat sperma begitu banyak? Dan berapa banyak sperma dianggap normal? Berapa lama sperma hidup? Bolehkah mereka hidup di luar badan? Adakah lelaki berhenti menghasilkan sperma semasa tua? Adakah apa-apa yang boleh dilakukan untuk meningkatkan pengeluaran sperma atau meningkatkan kesihatan sperma? Berapa lama sperma hidup?

Jawapannya bergantung kepada beberapa faktor, yang paling penting di mana sperma berada. Di atas permukaan yang kering seperti pakaian atau di tempat tidur, sperma akan mati apabila air mani kering. Dalam air seperti mandi di dalam tab, sperma akan mungkin hidup lebih lama kerana mereka hidup di dalam persekitaran basah. Walau bagaimanapun, peluang sperma dalam tab air untuk mencari jalan masuk ke dalam pemandi wanita dan menyebabkan dia hamil adalah sangat rendah.

Di dalam tubuh wanita, sperma boleh hidup sehingga lima hari bergantung kepada keadaan. Jika mempunyai hubungan seks tanpa perlindungan walaupun beberapa hari sebelum wanita mengeluarkan telur, ada kemungkinan terjadinya kehamilan.

Berapa banyak sperma yang anda perlukan untuk mencapai kehamilan?

Purata ejakulasi mengandungi hampir 100 juta sperma. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, lelaki yang mempunyai kurang daripada 20 juta sperma setiap mililiter air mani mungkin berisiko untuk mengalami masalah ketidaksuburan.
sperma kurang, tiada sperma

Hanya satu sperma untuk mensenyawakan telur dan mencapai kehamilan. Tetapi mengapa berjuta sperma dikeluarkan jika hanya satu sahaja untuk menghamilkan isteri?


Untuk berjumpa telur, air mani mesti melalui dari faraj ke tiub fallopio. Ia adalah suatu perjalanan yang sukar untuk sperma terus hidup. Bagi sperma-sperma yang telah melengkapkan perjalanan, persenyawaan telur boleh menjadi sukar kerana telur dilindungi oleh lapisan tebal. Pakar percaya proses ini mungkin cara semulajadi untuk membenarkan hanya sperma yang paling sihat untuk mensenyawakan telur. Dengan itu adalah peluang terbaik untuk membentuk bayi yang sihat.

Adakah terdapat apa-apa yang boleh dilakukan untuk meningkatkan kesihatan sperma?

Banyak perkara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan kesihatan sperma. Ini termasuk:

# Mengelakkan rokok dan dadah, terutamanya steroid anabolik
# Mengelakkan pendedahan kepada racun seperti racun perosak dan logam berat
# Menghadkan pengambilan alkohol
# Makan dengan diet yang seimbang dan mengekalkan berat badan yang sihat
# Menjaga skrotum dan tidak mendedahkan kepada haba. Kerana haba melambatkan pengeluaran sperma. Elakkan mandi air panas dan kolam air panas, memakai boxer bukannya seluar dalam, dan mengelakkan seluar yang ketat.

Apakah analisis air mani?

Analisis air mani adalah ujian yang membantu menentukan punca ketidaksuburan. Ujian ini memberi maklumat mengenai sperma dan air mani seperti :

# Jumlah air mani : Ejakulasi biasa adalah 2-6 mililiter (mL) air mani, atau sekitar 1/2 sudu teh hingga 1 sudu teh. Air mani yang kurang daripada itu tidak boleh mengandungi sperma yang cukup untuk mencapai kehamilan. Air mani yang lebih pula boleh merendahkan kepekatan sperma.

# Kepekatan sperma : Juga dipanggil ketumpatan sperma. Ini adalah bilangan sperma berjuta-juta per mililiter (mL) air mani. Dua puluh juta atau lebih sperma per mL dianggap normal.

# Motiliti sperma. Ini adalah peratusan sperma dalam sampel yang bergerak dan juga penilaian terhadap pergerakan mereka. Satu jam selepas ejakulasi, sekurang-kurangnya 50% daripada sperma perlu bergerak ke hadapan dalam garis lurus.

# Morfologi. Ini adalah analisis saiz sperma, bentuk, dan rupa.

sperma kurang, sperma kurang aktif, sperma cepat mati
Analisis Sperma - Klik pada gambar untuk lebih besar

Adakah lelaki berumur berhenti menghasilkan sperma?

Tidak seperti wanita yang akan mengalami menopaus, lelaki boleh terus subur sepanjang hayat mereka. Walaupun pengeluaran sperma menurun dengan peningkatan umur, lelaki terus menghasilkan sperma......................
Masih Gagal Hamil?

------------------------------------
Whatsapp Masalah Anda Insya Allah Kami Bantu ke 014 291 4693
------------------------------------

Kami berpengalaman lebih 6 tahun dalam menyelesaikan masalah :

- Masalah Sukar Hamil
- Masalah Haid
- Senggugut Kuat
- Rahim Xkuat
- Mudah Keguguran
- Ada Cyst, PCOS, Fibroid Dan Endometriosis
- Masalah Suami

Whatsapp "SV27" ke 014 291 4693 dan biarkan kami membantu anda
Realisasikan Impian Anda Mempunya Zuriat!!!
.