Senang Hamil: Sebab Kenapa Haid Lewat Tetapi Ujian Kehamilan Negatif

Tuesday, April 28, 2015

Sebab Kenapa Haid Lewat Tetapi Ujian Kehamilan Negatif


Sebagai seorang wanita, salah satu perkara yang paling mengecewakan ialah apabila haid lambat, tetapi ujian kehamilan anda negatif. Sama ada anda sedang cuba untuk hamil atau berharap anda tidak hamil, haid yang lewat dan keputusan ujian kehamilan negatif yang berterusan boleh membuat hidup anda sangat tertekan dan mengelirukan. Ia juga boleh bermakna bahawa anda tidak tahu apa yang sedang berlaku dan sama ada anda benar-benar hamil.


Terdapat beberapa sebab yang anda mungkin lewat haid tetapi tidak hamil

Hormon prolaktin
Anda mungkin mengalami kelewatan haid jika badan anda menghasilkan tahap prolaktin yang tidak normal. Ia adalah perkara biasa berlaku ketika penyusuan badan kerana badan menghasilkan lebih banyak prolaktin semasa proses ini. Prolaktin boleh menjadi penyebab jika anda tidak hamil atau tidak menyusu dan mempunyai lelehan susu yang keluar dari puting anda.

Polycystic Ovary Syndrome (PCOS)
Dalam ovulasi normal, folikel dalam ovari menghasilkan telur yang matang dan bergerak melalui tiub fallopio ke rahim. Wanita dengan PCOS tidak menghasilkan semua hormon yang diperlukan untuk ovulasi. Akibatnya, folikel kekal dalam ovari dan berkembang menjadi sista. PCOS menyebabkan banyak isu-isu kesuburan termasuk tiada haid, jarang haid atau haid yang banyak.

Kegagalan ovari pramatang
Merujuk kepada kehilangan fungsi normal ovari anda sebelum usia 40. Jika ovari gagal, ia tidak menghasilkan jumlah hormon estrogen yang normal dan tidak melepaskan telur secara teratur.

Sensitiviti ujian kehamilan yang rendah
Ujian kehamilan berfungsi dengan mengesan kehadiran hCG (Human Chorionic Gonadotropin yang dianggap hormon kehamilan). Jika anda rasa ini adalah kes itu, dapatkan ujian kehamilan yang lebih sensitif.

Kitaran haid tidak teratur
Dalam beberapa kes, haid yang lambat mungkin kerana kitaran tidak teratur. Ia boleh disebabkan oleh gangguan ovulasi, tekanan, tidur, atau kebimbangan. Kekurangan berat badan atau berlebihan berat badan dan senaman yang berlebihan juga boleh membuat kitaran haid anda tidak teratur. Anda juga mungkin mengalami kitaran yang tidak teratur jika anda baru berhenti mengambil pil perancang

Ambil ujian kehamilan terlalu awal
Selepas telur disenyawakan, tahap hCG anda mungkin telah meningkat dan cukup untuk ujian kehamilan mengesannya. Kebanyakan ujian kehamilan mencadangkan tunggu sehingga hari haid anda sepatutnya datang untuk mendapatkan hasil yang tepat.

Kehamilan kimia
Kehamilan kimia adalah istilah yang diberikan kepada kehamilan yang berakhir pada awal trimester pertama. Kehamilan kimia disahkan melalui ujian untuk hCG, hormon yang menunjukkan kehadiran kehamilan. Hormon-hormon ini biasanya dikesan oleh air kencing atau ujian darah. Walau bagaimanapun, dalam beberapa minggu, tahap hCG mula jatuh dengan pantas, menandakan pengakhiran kepada kehamilan. Bayi dan kantung amnion tidak dapat dilihat pada ultrabunyi dan keguguran berlaku.

Salah kira
Ramai wanita lupa untuk menanda hari pertama haid mereka datang dan menyebabkan tersalah kira bila sepatutnya haid seterusnya datang.....................
Masih Gagal Hamil?

------------------------------------
Whatsapp Masalah Anda Insya Allah Kami Bantu ke 014 291 4693
------------------------------------

Kami berpengalaman hampir 6 tahun dalam menyelesaikan masalah :

- Masalah Sukar Hamil
- Masalah Haid
- Senggugut Kuat
- Rahim Xkuat
- Mudah Keguguran
- Ada Cyst, PCOS, Fibroid Dan Endometriosis
- Masalah Suami

Whatsapp "SV27" ke 014 291 4693 dan biarkan kami membantu anda

Realisasikan Impian Anda Mempunya Zuriat!!!
.