Senang Hamil: Masalah Haid Tak Datang-Datang, Haid Sikit-Sikit Atau Haid Berpanjangan

Friday, April 22, 2016

Masalah Haid Tak Datang-Datang, Haid Sikit-Sikit Atau Haid Berpanjangan

sumber : www.livestrong.com
Kesan estrogen

Ovari seorang wanita menghasilkan hormon seks wanita progesteron dan estrogen, setelah mendapat isyarat tertentu dari kelenjar pituitari dan hipotalamus. Estrogen membantu membina lapisan lembut pada lapisan rahim, yang dikenali sebagai endometrium yang akan menyuburkan telur yang disenyawakan. Jika persenyawaan tidak berlaku, wanita mengalami haid.


Kesan berat badan pada kitaran haid

Sebatian kolesterol asas dalam sel-sel lemak boleh berubah menjadi estrogen lemah dipanggil estron. Wanita yang berlebihan berat badan atau obes mempunyai sel-sel lemak lebih yang memberi kesan kepada kilang estron seterusnya memberi kesan estrogen pada kelenjar," jelas Maria Arias, pakar sakit puan di Georgia.

Pertambahan estrogen ini boleh menyebabkan pendarahan atau masalah haid. Wanita itu boleh mengalami masalah tiada ovulasi tetapi lapisan rahim terus berkumpul sehingga saatnya menjadi tidak stabil. Akhirnya seorang wanita boleh mengalami pendarahan yang berpanjangan atau banyak (heavy bleeding)

Wanita yang kurang berat badan dengan gangguan makan, seperti anoreksia nervosa yang mengakibatkan penurunan berat badan yang melampau juga boleh memberi kesan kitaran haid mereka. Wanita dengan kurang lemak pada badan mereka boleh mengalami masalah ovulasi. Kebuluran serta senaman yang melampau dan tekanan boleh mencetuskan kesan yang menekan hipotalamus. 

Lemak badan yang baik adalah penting untuk tubuh menghasilkan hormon dan mengekalkan keseimbangannya. Wanita yang kurang berat badan mempunyai lemak yang rendah. Satu kajian dari BJOG (International Journal of Obstetrics and Gynaecology) menunjukkan bahawa wanita yang kurang berat badan adalah 72% lebih cenderung untuk mengalami keguguran.

Wanita yang mempunyai berat badan berlebihan pula mungkin mempunyai masalah sukar hamil akibat dominasi hormon estrogen yang boleh menyebabkan masalah kitaran haid, anovulasi (tidak berovulasi), dan masalah dinding rahim yang tidak sesuai untuk pembesaran bayi .

Jika anda mempunyai tiroid yang kurang aktif (hipotiroidisme), kelenjar tiroid anda tidak dapat menghasilkan hormon penting yang cukup. Bagi wanita, terdapat hubungan antara hipotiroidisme dan ketidaksuburan. Tahap rendah hormon tiroid boleh mengganggu pengeluaran telur dari ovari (ovulasi) yang mengurangkan kesuburan.

Penyelesaian

Sama ada anda mempunyai berat badan yang sihat, berat badan yang kurang atau berat badan yang berlebihan, minyak kelapa telah ditunjukkan boleh menyokong metabolisme yang sihat dengan menyuburkan kelenjar tiroid seterusnya mengimbangkan hormon.

"MINYAK KELAPA adalah antara makanan yang kaya dengan lemak yang sihat dan meningkatkan peluang anda untuk hamil" – Dr Ben Kim

"MCFA dalam MINYAK KELAPA seperti asid laurik membantu untuk mengekalkan keseimbangan hormon. Asid lemak sihat yang diperlukan untuk membentuk komponen struktur hormon, termasuk peraturan hormon pembiakan. Badan yang kekurangan asid lemak penting boleh mengganggu pengeluaran hormon pembiakan utama seperti estrogen atau testosterone" - human-fertility.com

"Dapatkan nutrien yang baik daripada mentega, avokado, kekacang, dan MINYAK KELAPA untuk meningkatkan kesuburan" – mamanatural.com

"MINYAK KELAPA sangat baik untuk fungsi tiroid yang penting untuk mengawal selia hormon dan kitaran ovulasi" - grassfedgirl.com.....................
Masih Gagal Hamil?

------------------------------------
Whatsapp Masalah Anda Insya Allah Kami Bantu ke 014 291 4693
------------------------------------

Kami berpengalaman lebih 6 tahun dalam menyelesaikan masalah :

- Masalah Sukar Hamil
- Masalah Haid
- Senggugut Kuat
- Rahim Xkuat
- Mudah Keguguran
- Ada Cyst, PCOS, Fibroid Dan Endometriosis
- Masalah Suami

Whatsapp "SV27" ke 014 291 4693 dan biarkan kami membantu anda


Realisasikan Impian Anda Mempunya Zuriat!!!
.