Senang Hamil: Tabiat Yang Perlu Diubah Untuk Senang Hamil

Friday, April 24, 2015

Tabiat Yang Perlu Diubah Untuk Senang Hamil

sumber : www.clickinmoms.com


Tabiat Yang Perlu Diubah Untuk Senang Hamil :

Berjaga lewat malam dan tidak mendapat tidur yang cukup
Beberapa kajian penyelidikan telah menemui hubungan antara tabiat tidur yang tidak sempurna dan haid yang tidak teratur, dan haid yang tidak teratur boleh menjadi gejala ketidaksuburan.

Minum terlalu banyak minuman berkafein, sama ada kopi, teh, atau minuman ringan
Satu cawan kopi atau teh mungkin tidak akan mengganggu kesuburan anda. Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan lebih daripada 300 mg kafein sehari boleh mengurangkan kesuburan dan boleh meningkatkan risiko keguguran. Lebih daripada 300 mg adalah bersamaan dengan dua cawan kopi atau enam cawan teh

Senaman terlalu sedikit atau terlalu banyak
Hampir semua orang tahu bahawa senaman adalah baik untuk kesihatan. Ia baik untuk hati, paru-paru, dan sistem imun. Senaman yang kerap juga boleh membantu anda mengekalkan berat badan yang sihat, yang bermaksud kesuburan yang lebih baik.
Kedua-dua lelaki dan wanita boleh mengalami tahap kesuburan yang menurun dengan mengamalkan senaman yang melampau. Senaman lebih daripada satu jam sehari, atau lebih tujuh jam seminggu mungkin tidak baik untuk kesihatan kesuburan anda.

Makan berlebihan dan makanan ringan
Makan berlebihan dan makanan ringan boleh menyebabkan masalah dengan berat badan. Masalah dengan berat badan boleh menyebabkan masalah ketidaksuburan.

Berlengah
Berlengah untuk memulakan sebuah keluarga boleh membawa kepada ketidaksuburan. Kesuburan mula menurun pada usia 27 (bagi wanita), dan sangat menurun pada usia 35. Bagi lelaki, kesuburan menurun selepas 40.

Terlalu banyak minuman beralkohol
Satu kajian penyelidikan yang dinilai daripada air mani lelaki yang minum alkohol mendapati bahawa hanya 12% mempunyai sperma yang sihat dan normal. Dalam bukan peminum dan yang tidak merokok, 37% mempunyai sperma yang sihat

Merokok
Merokok boleh meningkatkan risiko masalah dengan tiub fallopio, termasuk peningkatan risiko kehamilan luar rahim, meningkatkan risiko perubahan serviks, termasuk kanser serviks; merosakkan telur, dan meningkatkan risiko keguguran.

Pada lelaki, merokok mengurangkan kualiti air mani dan membawa kepada tahap hormon yang tidak normal (yang kemudiannya boleh menjejaskan kesuburan)

Seks tidak selamat
Sexually transmitted diseases (STD) boleh menyebabkan ketidaksuburan. Chlamydia dan gonorea, jika tidak dirawat, boleh menyebabkan penyakit radang pelvik (PID). PID boleh menyebabkan ketidaksuburan di kalangan wanita, biasanya dengan menyebabkan tiub fallopio tersumbat.

STD juga boleh menyebabkan ketidaksuburan pada lelaki, walaupun ia jarang berlaku. Ini kerana lelaki biasanya menunjukkan gejala STD, dan mereka boleh mendapatkan rawatan dengan segera


  

.....................
Masih Gagal Hamil?

------------------------------------
Whatsapp Masalah Anda Insya Allah Kami Bantu ke 014 291 4693
------------------------------------

Kami berpengalaman hampir 6 tahun dalam menyelesaikan masalah :

- Masalah Sukar Hamil
- Kitar Haid Xtetap
- Senggugut Kuat
- Rahim Xkuat
- Mudah Keguguran
- Ada Cyst, PCOS, Fibroid Dan Endometriosis
- Masalah Suami

Whatsapp "SV27" ke 014 291 4693 dan biarkan kami membantu anda


Realisasikan Impian Anda Mempunya Zuriat!!!
.