Senang Hamil: Untuk Suami Isteri Yang Sudah Lama Berusaha Hamil

Saturday, April 25, 2015

Untuk Suami Isteri Yang Sudah Lama Berusaha Hamil

sumber : www.netmums.com
Bagi kebanyakan pasangan, gejala pertama ketidaksuburan adalah apabila selepas setahun hubungan seks tanpa perlindungan, mereka masih tidak boleh hamil. Tetapi bagi sesetengah pasangan, terdapat tanda-tanda amaran awal atau faktor-faktor risiko yang mungkin membayangkan kepada masalah ketidaksuburan. Berikut adalah beberapa soalan untuk bertanya kepada diri sendiri dan pasangan anda.


Adakah anda mempunyai kitaran haid yang tidak teratur?

Kitaran haid yang tidak teratur boleh menjadi petanda masalah ketidaksuburan. Jika kitaran anda adalah luar biasa pendek atau panjang (kurang daripada 24 hari, atau lebih daripada 35 hari), atau datang tanpa diduga, anda harus bercakap dengan doktor anda. Kitaran tidak teratur boleh menjadi tanda masalah ovulasi.

Adakah anda mengalami haid amat banyak atau sedikit? Adakah anda mempunyai kekejangan berlebihan?

Pendarahan haid antara 3 hingga 7 hari boleh dianggap normal. Walau bagaimanapun, jika pendarahan adalah sangat sedikit, atau sangat banyak, anda seharusnya berjumpa doktor. Jika anda mengalami senggugut yang teruk, ini juga adalah tanda-tanda yang mungkin membayangkan kepada masalah ketidaksuburan

Adakah anda berumur lebih daripada 35 tahun?

Pada usia 30, peluang wanita untuk hamil dalam mana-mana satu kitaran adalah 20%. Pada usia 40, peluang itu jatuh kepada 5%. Jika anda berusia 35 tahun ke atas, anda perlu mendapatkan bantuan jika masih gagal hamil selepas enam bulan seks tanpa perlindungan

Adakah pasangan anda pengalaman mati pucuk atau masalah ejakulasi?

Faktor ketidaksuburan lelaki tidak selalunya jelas. Kiraan sperma atau mobiliti sperma yang rendah ditentukan oleh analisis sperma di makmal. Anda tidak dapat melihat ia dengan mata kasar. Tetapi jika pasangan mengalami disfungsi seks, ini boleh menjadi punca ketidaksuburan

Adakah berat badan anda kurang atau berlebihan?

Terlalu kurus atau lebih berat badan boleh membawa kepada masalah ketidaksuburan. Amalan diet yang melampau atau senaman yang terlalu banyak boleh membawa kepada masalah ini. Semak BMI anda untuk melihat jika berat badan anda berada dalam julat yang sihat.

Adakah anda mengalami tiga keguguran berturut-turut?

Walaupun ketidaksuburan biasanya dikaitkan dengan ketidakupayaan untuk hamil, seorang wanita yang mengalami keguguran berulang juga mungkin perlu mendapatkan bantuan.

Adakah anda atau pasangan anda mempunyai penyakit seperti kencing manis, masalah tiroid, atau tekanan darah tinggi?

Penyakit serta rawatannya boleh menyebabkan masalah ketidaksuburan. Menurut American Fertility Association, penyakit seperti diabetes dan hipotiroidisme boleh menyebabkan masalah ketidaksuburan. Insulin, antidepresan, dan hormon tiroid boleh menyebabkan kitaran yang tidak teratur. Tagamet (cimetidine), ubat yang digunakan dalam rawatan ulser peptik, dan beberapa ubat tekanan darah tinggi boleh menyebabkan ketidaksuburan lelaki, termasuk masalah dengan pengeluaran sperma atau keupayaan mereka untuk mensenyawakan telur.

Adakah anda atau pasangan anda pernah dirawat untuk kanser?

Sesetengah rawatan kanser boleh menyebabkan masalah ketidaksuburan. Jika anda atau pasangan anda telah melalui rawatan kanser, terutamanya terapi radiasi yang berdekatan dengan organ pembiakan, dapatkan maklum balas daripada doktor.

Adakah anda atau pasangan anda mempunyai sejarah sexually transmitted diseases (STD)?

STD boleh menjadi punca ketidaksuburan. Jangkitan dan keradangan dari chlamydia atau gonorrhea boleh menyebabkan penyumbatan tiub fallopio yang boleh menyukarkan wanita untuk hamil dan berisiko mengalami kehamilan luar rahim.

Adakah anda atau pasangan anda merokok atau minum alkohol?

Merokok telah dikaitkan dengan masalah dengan keupayaan untuk hamil dan minum alkohol yang terlalu  banyak telah dikaitkan dengan ketidaksuburan lelaki dan wanita.
.....................
Masih Gagal Hamil?

------------------------------------
Whatsapp Masalah Anda Insya Allah Kami Bantu ke 014 291 4693
------------------------------------

Kami berpengalaman lebih 6 tahun dalam menyelesaikan masalah :

- Masalah Sukar Hamil
- Masalah Haid
- Senggugut Kuat
- Rahim Xkuat
- Mudah Keguguran
- Ada Cyst, PCOS, Fibroid Dan Endometriosis
- Masalah Suami

Whatsapp "SV27" ke 014 291 4693 dan biarkan kami membantu anda
Realisasikan Impian Anda Mempunya Zuriat!!!
.