Senang Hamil: Tanda-tanda Awal Kehamilan Yang Mungkin Dialami Oleh Ibu Hamil

Monday, April 27, 2015

Tanda-tanda Awal Kehamilan Yang Mungkin Dialami Oleh Ibu Hamil


Adakah anda hamil? Buktinya boleh dilihat dengan membuat ujian kehamilan. Tetapi sebelum anda lewat haid, anda mungkin dapat merasakan bahawa anda sedang hamil. Bagi sesetengah wanita, tanda-tanda dan gejala awal kehamilan bermula pada beberapa minggu pertama selepas persenyawaan.

Gejala Awal Kehamilan

# Payudara bengkak. Pada awal kehamilan perubahan hormon mungkin membuat payudara anda sensitif atau sakit. Atau payudara anda mungkin terasa penuh dan berat

# Mual dengan atau tanpa muntah. Loya yang boleh menyerang pada bila-bila masa siang atau malam, kadang-kadang bermula seawal tiga minggu selepas persenyawaan. Walaupun punca loya semasa hamil tidak jelas, hormon kehamilan mungkin memainkan peranan.

# Kerap membuang air kecil. Anda mungkin mendapati diri anda membuang air kecil lebih kerap daripada biasa.# Keletihan. Keletihan juga berada di kedudukan yang tinggi di kalangan tanda-tanda awal kehamilan. Semasa awal kehamilan, paras progesteron hormon meningkat yang boleh membuat anda berasa mengantuk.

# Tidak suka makanan tertentu atau sentiasa lapar. Apabila anda hamil, anda mungkin mendapati diri anda tidak suka pada makanan tertentu. Ketagihan makanan adalah biasa juga.

Kadang-kadang gejala kehamilan adalah kurang jelas. Jika anda hamil, anda mungkin mengalami:

# Pendarahan sedikit. Kadang-kadang pendarahan faraj adalah salah satu tanda awal kehamilan. Dikenali sebagai pendarahan implantasi, ia berlaku apabila telur disenyawakan melekat kepada dinding rahim pada kira-kira 10 hingga 14 hari selepas persenyawaan. Pendarahan implantasi biasanya berlangsung selama masa yang singkat dan berlaku sekitar masa haid. Walau bagaimanapun, pendarahan implantasi biasanya lebih ringan daripada pendarahan haid.# Kekejangan. Sesetengah wanita mengalami kekejangan rahim yang ringan pada awal kehamilan.

# Perubahan emosi. Hormon di dalam badan anda pada awal kehamilan boleh membuatkan anda beremosi luar biasa.

# Pening. Kehamilan menyebabkan saluran darah membesar dan tekanan darah anda menurun. Hasilnya, anda mungkin mendapati diri anda berasa pening.

# Sembelit. Perubahan hormon menyebabkan sistem pencernaan anda menjadi lambat yang boleh menyebabkan sembelit.

# Suhu badan basal anda iaitu suhu badan anda apabila anda mula-mula bangun pada waktu pagi mungkin memberi petunjuk awal tentang kehamilan. Suhu badan basal yang meningkat selepas ovulasi akan kekal tinggi lebih daripada dua minggu boleh memberi makna bahawa anda sedang hamil.

Adakah anda benar-benar hamil?

Malangnya, tanda-tanda dan gejala-gejala di atas tidak semestinya menunjukkan anda hamil. Anda boleh hamil tanpa mengalami apa-apa tanda-tanda dan gejala. Namun, jika anda telah lewat haid dan apabila ujian kehamilan adalah positif, ia bermakna anda benar-benar hamil. Tahniah!
.....................
Masih Gagal Hamil?

------------------------------------
Whatsapp Masalah Anda Insya Allah Kami Bantu ke 014 291 4693
------------------------------------

Kami berpengalaman hampir 6 tahun dalam menyelesaikan masalah :

- Masalah Sukar Hamil
- Masalah Haid
- Senggugut Kuat
- Rahim Xkuat
- Mudah Keguguran
- Ada Cyst, PCOS, Fibroid Dan Endometriosis
- Masalah Suami

Whatsapp "SV27" ke 014 291 4693 dan biarkan kami membantu anda
Realisasikan Impian Anda Mempunya Zuriat!!!
.